Coraz więcej ludzi gotuje dla przyjemności i dzieli się tą pasją prowadząc blogi kulinarne, wrzucając zdjęcia na Instagram albo Pinterest, posty na Facebooka lub Twittera.

W Polsce to nowy trend. Na Zachodzie mnóstwo nastolatków zamiast do klubów chodzi do restauracji, na kursy gotowania bądź organizuje w domu imprezy podczas których wspólnie gotuje się i je. Młodzi szefowie i szefowe kuchni zyskują status gwiazd. Szczególniw jeśli są zwycięzcami telewizyjnych reality show z gotującymi nastolatkami, w rodzaju Master Chef Junior.

W Wielkiej Brytanii młodzi blogerzy kulinarni robią błyskawiczne kariery jako szefowie kuchni znanych restauracji, recenzenci i krytycy kulinarni.

„The Guardian” opisuje kilka takich karier:
  • dwudziestoczteroletnią Charlotte, która zaczynała blogując i tweetując na temat mięsa, a obecnie zajmuje się ekskluzywnym rzeźnictwem i jest jednym z najmodniejszych dostawców mięsa w Londynie,
  • osiemnastoletniego Luke’a, najmłodszego szefa kuchni restauracji z gwiazdką Michelina
  • dwudziestosześcioletnią Van, która otwiera kolejne bary z wietnamskimi kanapkami banh mi w najmodniejszych lokalizacjach w Londynie.

Jak zacząć?

Specjalizacja. Nie staraj się robić wszystkiego naraz, skup się na jednej rzeczy. Jeżeli robisz dobre zdjęcia jedzenia, a nie masz lekkiego pióra – publikuj zdjęcia na Instagramie. Jeśli przeciwnie, dobrze piszesz a ze zdjęciami wychodzi ci gorzej, skoncentruj się na blogu i innych mediach operujących tekstem.  Istnieją świetne blogi bez zdjęć albo takie, które ilustrowane są własnoręcznie wykonanymi rysunkami. Nie staraj się pisać na blogu o wszystkim i publikować przepisu na każde ugotowane danie, przeplatając to recenzjami z restauracji. Wybierz jeden wątek – ten, w którym czujesz się najlepiej.
Oryginalność. W zalewie bardzo podobnych do siebie blogów warto znaleźć jakąś niszę dla siebie. Takim wyróżnikiem może być na przykład kuchnia z jakiejś konkretnej części świata, albo oparta na konkretnym składniku. Ważne, żeby nie był to temat, na który piszą wszyscy. Przyczyni się to także do tego, że twój blog będzie się pojawiał na wysokim miejscu w wynikach wyszukiwania, dotyczących tej tematyki.

  • Nie kopiuj znanych bloggerów. Bądź sobą, rozwijaj swój własny styl, pisz o tym, o czym masz wiedzę, na czym się znasz.
  • Przestrzegaj praw autorskich. Niestety w światku piszących o jedzeniu podkradanie sobie przepisów, całych tekstów i zdjęć jest nagminnym procederem. Oczywiście nie rób tego i pilnuj czy ktoś nie podkrada twoich tekstów i zdjęć.
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułGry to coś więcej
Następny artykułZostań blogerem

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ